TEXT_SIZE


Æbler

 

Æbler er den mest udbredte frugt i Danmarks haver. Vi har et godt klima for udvikling af saftige, velfarvede og velsmagende æbler til en lang brugssæson. Ingen anden frugt har en brugssæson som frisk frugt fra august til marts-april. Et æbletræ kan ved rette behandling komme hurtigere i bæring end andre frugttræer, et godt træ vil bære de første frugter 2-3 år efter plantning.

karen plukker æbler
Plukning på lave spindeltræer er en leg.


Æblesorter

Det er vigtigt at vælge en æblesort, der ikke er modtagelig for sygdomme, der er jævnt bærende, en æblesort, der har så lang en brugssæson som muligt og først og fremmest skal det være et æble, familien kan lide. Hvis der skal plantes flere æblesorter, er det vigtigt, at sorternes brugssæson fordeles bedst muligt.

Mange af de æblesorter, der ses i butikkerne, er ikke egnede til dyrkning i haverne, og nogle af dem udvikles heller ikke under danske klimaforhold. Hvis der kun er ønske om at plante et træ, er det også muligt, at købe træer med tre sorter på samme træ.

Så vidt det kendes, er træernes sundhed uden nogen sprøjtning beskrevet. Tidspunktet for plukning svinger noget efter årets klima. De perioder for plukning, der er nævnt, vil passe i de fleste år.

I de fleste af beskrivelserne er beskrevet, hvor længe jeg vurderer, at sorterne kan gemmes. Der er forudsat, at de lagres under de mest kølige forhold uden frost under private forhold, altså uden egentlig kølelagring.

Der er plads til mange sorter på lille plads

I de fleste haver er frugttræer alt for store. Så store at man ikke kan spise sig igennem kassevis af æbler eller pærer af samme sort. Det er en uskik, at have et kæmpestort frugttræ, der i gode år giver flere frugter end familier, venner og naboer orker at spise, -eller kravle op at plukke. Se bare, hvad der ligger og rådner op af frugt på jorden i Danmarks haver.

Træer kan holdes små i et langt liv, hvis man forbyder træerne at blive så store. Frugtavlerne planter deres træer på blot en meters afstand og giver dem ikke lov at blive meget mere end to meter høje. Sådan skal man selvfølgelig også gøre i haven for at få plads til mange sorter med overkommelig mængde frugt på beskeden plads. Hvis da ikke træet skal være et stort prydtræ.

Små træer er én måde at få en passende mængde frugt af flere sorter. Endelig er det altså meget lettere at lære at pode, end de fleste tror. Hvis der podes en 2-3-8 sorter på et træ, er der rigtigt gode muligheder for mange sorter. Da jeg var barn fik hver af vi 8 søskende lov at vælge en sort, som blev podet på samme træ, så vi fik en gren hver med vort navn på en etiket.

Prima

Da Prima kom frem, var det en enestående og meget væsentlig fornyelse for havedyrkningen. Det var den første sort, der var resistent mod skurv og havde en rimelig spisekvalitet. Prima blev derfor anbefalet til plantning i haver. Men omkring år 2000 blev dens resistens mod skurv brudt af nye racer, så den nu får lige så meget skurv som andre sorter.

Det er middel store æbler med en smuk rød-orange farve, men kun på æbler, der sidder i lyset. Det er et sprødt og saftigt æble med en syrlig og god aroma. Prima føres stadig i plantecentre, men den har ikke mere fordele frem for andre sorter. Prima anbefales derfor ikke mere.

Spartan

Spartan har i en periode være den mest dyrkede sort i danske plantager og lå i store mængder i butikkerne. Men er nu næsten helt væk. Træer af den føres desværre stadigvæk i nogle havecentre, men egner sig trods mange gode egenskaber slet ikke til plantning i haverne på grund af stor modtagelighed for sygdomme. Jeg synes, det er synd for alle de, der af en fin beskrivelse på etiketten, lokkes til at købe et træ af den. Spartan er alt for modtagelig for kræft og andre alvorlige sygdomme.

Det er et godt, fast, næsten helt rødt æble, der plukkes midt i oktober og holder en god spisekvalitet til jul. Frarådes.

Bramley

De motiveringer, jeg kan finde på for at plante Bramley, er, at det er et meget hårdført, flot, skulpturelt og meget frugtbart træ. Men er der blot noget læ, kan andre sorter, der er gode spise- og madæbler også klare sig. Men på grund af træets hårdførhed, frugtbarhed og æblernes madkvalitet er det med på listen over anbefalede havesorter.

Det er en af de seneste sorter, der plukkes i midten af oktober. Det er meget holdbart og kan ved køling lagring gemmes til først på vinteren. Æblet er stort grønt æble med en svag rød solside. Det er fladrundt og lidt kantet. I et forsøg med mange andre sorter var æblerne de største og alle æbler vejede i gennemsnit af 5 år ikke mindre end 217 gram.

Det beskrives i reglen som syrligt, jeg kalder det piv-surt. Det egner sig kun som madæbler, hvor det regnes blandt de bedste. Men man kan jo også få gode madæbler af andre sorter, der er fine spiseæbler.

Den er fremkommet som et selvsået træ hos skomager Bramley i Southwell i Nottinghamshire, England i 1876. Dets fulde navn er derfor ’Bramley’s Seedling’ Det fik en overvældende betydning. Allerede i 1883-1884 kom det til Varde fra Frankrig. Den gik i lang tid under navnet ’Vardeæble’. Der blev gjort en masse reklamer for den på egnen, der blev skrevet pjecer om den og lavet ”Bramley udstillinger”. I hele England blev den meget udbredt og var helt op til omkring 1960 den mest dyrkede sort som madæble og stadig en hovedsort op i 80erne.

Træet er meget kraftigtvoksende og har fået stor udbredelse i Vestjylland, fordi det er meget sundt og hårdført. Det er et smukt, velformet prydtræ, hvis det kan få stor plads. Det blomstrer ret sent med røde blomsterknopper. I fuld blomst er blomsterne meget store og lyserøde og blandt de smukkeste æblesorter i blomstringen. Det kan ikke bestøve andre sorter.

Træerne kommer ret hurtigt i gang med bæringen og ældre træer er meget frugtbare. Jeg har været med til at plukke omtrent 1000 kg på et stort træ.

 

 

Søg frugt og bær

GTranslate